Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Rekordméretűre nőtt a WTI-Brent spread – mi áll mögötte?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2018. május 16.   10:54

A Brent-WTI árkülönbség ismét 7 dollár közelében van, amire tavaly december óta nem került sor. Az USA nyersolaj termelése továbbra is emelkedik, miközben az év végéig nem épül annyi infrastruktúra – kőolajvezeték és vasúti pálya -, hogy ezt a növekvő mennyiségű kőolaj elszállítható legyen a világpiacra és az Öböl menti finomítókba. Emiatt a spread további növekedése várható, ami nem túl jó hír a WTI bullok számára.

A Brent-WTI árkülönbség a következő ábrán jól láthatóan ismét 7 dollár közelébe nőtt, amire korábban csak egyszer, tavaly decemberben került sor. Ráadásul az iparági fejlemények miatt jó eséllyel akár kettő számjegyű különbség is lehet a jövőben, ami megrendítheti a WTI emelkedésre játszó spekulánsokat.

WTI-Brent árkülönbség
Forrás: Bloomberg

A különbség még látványosabb a WTI Midland árak esetében. A WTI Midland az ún. wellhead (kútfej) ár a texasi Permian mezőn, amelyet még inkább sújt a vezetékrendszer és a vasúthálózat hiánya, hiszen itt van az amerikai olajtermelés legnagyobb felfutása. A WTI-Midland árkülönbség, mely jelenleg 13 dollár körül van, rekord mértékű. Ez mindössze kétszer fordult elő korábban hasonló okok (termelés felfutása, nem elegendő infrastruktúra). Ez rossz hír a Permian mezőn dolgozó termelőknek, mivel hiába fedezték a WTI piacon az árkockázatot, egészen más (jóval alacsonyabb) árakkal szembesülnek.

WTI, WTI Midland és a Brent áralakulása
Forrás: Financial Times

Az USA nyersolaj termelése - főleg a Permian mező felfutása miatt – már napi 10,7 millió hordót ér el, ebből a texasi mező közel 3,5 millió hordóval részesedik a májusi adatok szerint. Érdemes ebből a szempontból megnézni az EIA legfrissebb jelentését: https://www.eia.gov/petroleum/drilling/pdf/permian.pdf

Új olajvezeték kapacitás 2019-ben kerül csak átadásra a Permian mező és a tengerpart között. Gyakorlatilag 2018 végéig a szállítási infrastruktúra változatlan marad, ami a WTI Midland és a cuishingi WTI árakat alacsonyan tarthatja a világpiaci és tengeri Brenthez képest. A fenti térkép a Financial Times-ban jelent meg pár napja és nagyon jól mutatja, hogy bár rohamléptekben épül ki Cushing és a Mexikói Öböl felé az új vezetékrendszerek a Permian mező felől, ezek nem tudnak lépést tartani a termelés intenzív növekedésével.

Olajvezetékek a tengerpart felé
Forrás: Financial Times, https://www.ft.com/content/c758f11c-530d-11e8-b24e-cad6aa67e23e

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben