Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Újabb mérföldkőhöz érkezett az MNB

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2016. november 24.   10:16

Annak ellenére, hogy a Magyar Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően 0,9%-on változatlanul hagyta az alapkamatot, egyáltalán nem mondhatjuk, hogy tétlen maradt volna a jegybank.

Hétfőn újabb devizaswap-tendert tartott az MNB, amelyen keresztül forintlikviditást nyújtott a bankrendszer számára, a keddi kamatdöntő ülésen egységesen 0,9%-ra csökkentette a bankok számára kínált egynapos, valamint egyhetes futamidejű fedezett hitelek kamatát, holnap pedig újabb lépést tesz abba az irányba, hogy folytassa a likviditás kiszorítását a három hónapos betétből. Mindegyik lépés lazító jellegű monetáris politikai beavatkozásként értelmezhető.

A rendelkezésre álló információk alapján tudjuk, hogy a szerdán lejáró 637,4 milliárd forint felszabaduló likviditásból legfeljebb 450 milliárd forint összeg kerülhet vissza az MNB három hónapos futamidejű facilitásába. Mindenképpen érdekes lesz figyelemmel követni a holnapi eseményeket, hiszen az előző alkalommal szándékos meglepetést okozott a Monetáris Tanács azzal, hogy a felkínált mennyiség helyett végül kevesebb likviditást fogadott be a bankrendszertől.

A lazító jellegű lépéseknek köszönhetően a bankközi kamatok fokozatosan csökkennek, jelenleg a három hónapos BUBOR kamat 0,66% körül áll. A határidős kamat megállapodások (FRA-k) alapján a piaci szereplők a bankközi kamatok további csökkenésére számítanak, ami akár 0,6% alá is csökkenhet a következő hónapokban. Véleményünk szerint 2017-ben 0,5% vagy az alatt lesznek a bankközi kamatok.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a gyors ütemű béremelkedés, illetve a ma bejelentett 2017-es minimálbér és garantált bérminimum emelés felfelé mutató inflációs kockázatokat hordoz, ami azt jelenti, hogy a Monetáris Tanács számára érdemes lenne megfontolni a lazító politika szüneteltetését, hiszen túl laza monetáris kondíciók a gazdaság túlfűtéséhez, később pedig a jelenleg vártnál korábban kezdődő és gyorsabb ütemű kamatemelési ciklushoz vezethet.

Jelenleg nem számítunk arra, hogy az alapkamat változna 2017 vagy 2018 során, azonban, ha az alternatív forgatókönyvünkben felvázolt gyors inflációs felfutás bekövetkezik, akkor 2017 és 2018 fordulóján már lépéskényszerbe kerülhet a Monetáris Tanács, hogy kamatot emeljen.

Ürmössy Gergely
Vezető makrogazdasági elemző, Erste Bank Hungary Zrt.

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben