Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nincs megállás

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. október 11.   11:26

Erste kommentár Megérkeztünk! Igen, megérkeztünk a korábban előrejelzett 20 és 25 százalék közötti tartományba! A szeptemberi infláció 20,1 százalék lett, amihez nagyban hozzájárult a...

Erste kommentár

Megérkeztünk! Igen, megérkeztünk a korábban előrejelzett 20 és 25 százalék közötti tartományba! A szeptemberi infláció 20,1 százalék lett, amihez nagyban hozzájárult a háztartási energia 62,1 és az élelmiszerek 35,2 százalékos éves emelkedése. Ráadásul a maginfláció is magas, 20,7 százalék lett. Igaz, az már „csak 1,7 százalékponttal lett magasabb az előző havi értéknél. Az élelmiszerek pedig az augusztusi 30,9 százalékról gyorsultak tovább. Mindeközben a tartós fogyasztási cikkek áremelkedése 14,7 százalékon stagnált. A korábban megjelent kiskereskedelmi adatok alapján azt látható, hogy az erőteljes áremelkedés egyre inkább megeszi a fogyasztást, ami már mind az élelemiszerek, mind a tartós fogyasztási cikkek forgalmában tetten érhető. Azt gondoljuk, hogy ezekben a termék körökben a forgalom további zsugorodására lehet számítani, ami néhány hónapon belül elhozhatja a fordulatot az inflációban is. Azaz megállhat az árak emelkedése, s megkezdődhet az infláció lassú csökkenése, amibe bizonyos hatósági árak emelése szólhat bele.


A mai napon is negatív a hangulat, ami csökkenésben nyilvánul meg a DAX és a BUX index esetében is.

Eséssel nyitották a hetet

A FTSE100 0,5%-ot, az Euro Stoxx50 0,6%-ot csökkent tegnap, míg a DAX stagnált. A szektorok többsége csökkent, de a nyersanyagszektor, a kommunikációs szolgáltatók és az ipari cégek is emelkedtek. A leggyengébb teljesítményt az IT cégek nyújtották.


A tengerentúlon a Dow 0,3%-ot, az S&P500 0,8%-ot, a Nasdaq pedig 1%-ot csökkent. Vegyes szektorális teljesítmény volt látható. Az ipai cégek vezették az emelkedést 0,3%-kal, míg a legnagyobb, 2%-os esést az energiaszektor szenvedte el.


A hosszú hétvége után újranyitó Nikkei 2,7%-ot zuhant, a Hang Seng 2%-ot esett, a CSI300 pedig stagnált.

Vegyesen alakultak a BMW eladásai

A BMW csoport 0,9%-kal kevesebb, 588 ezer autót értékesített a harmadik negyedévben. A 11%-os európai visszaesést nagyrészt ellensúlyozni tudta Ázsia 7,8%-os és az USA 3,8%-os növekedése. Az elektromos autók eladása több mint megduplázódott, 122%-kal emelkedett.

Szén-dioxid csővezetéket működtető céget venne az Exxon

A legnagyobb amerikai szén-dioxid csővezetékrendszert üzemeltető olaj- és gázipari cég, a Denbury felvásárlásán gondolkodik az Exxon Mobil. A Bloomberg értesülései szerint a végső döntés még nem született meg a 4,9 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú cég sorsáról. A céltársaság évente több, mint 4 millió tonna CO2-t szállít és sajtol földalatti tárolókba. A nemrégiben elfogadott inflációcsökkentő törvény pedig adókedvezményt nyújt az ilyen jellegű tevékenységek esetén. A felvásárlás segítheti az Exxon fő klímaügyi stratégiáját is, ami a szén-dioxid légkörből történő kivonása.

Az Alteo kötvénykibocsátás részletei

Az Alteo a 20 milliárd forintos kötvénykibocsátás keretében első körben 7,5 milliárd forint értékben bocsát ki 15,5 százalékos kamatozású, valamivel hosszabb, mint 1,5 év (586 nap) futamidejű kötvényeket október 20-i kezdő kamatozással. A cég a kibocsátásból befolyó pénzt beruházásokhoz, forgótőke finanszírozáshoz és tartalékként kívánja felhasználni. Vélemény: A jelenlegi volatilis környezetben még relatíve magas költséggel is érdemes pénzügyi tartalékot képezni. A cég különben a 21,4 milliárd forintos meglevő bruttó hitelállományára a korábbi időszakok alacsony kamatát fizeti, hiszen még a nem fix hitelei kamatát is rögzítette a hozamszintek jelentős emelkedése előtt. Az eladósodottság, ha az egyéb, például a nyitott fedezeti ügyletek eredményét nem vesszük figyelembe, 40 százalék a régebben megszokott 70 százalék körüli értékhez képest. Ha a teljes 20 milliárdnyi kötvénykibocsátás megtörténik, akkor a cég eladósodottsága 63 százalékra emelkedik az idei féléves adatok alapján, „ceteris paribus”. Ez még mindig messze elmarad a szokásos értéktől. Ugyanakkor a piaci szereplők által még sokszor figyelt adóság per EBITDA arány is 2 körül alakulhat, ami majdnem a fele az általában aggodalomra okot adó szintnek.

Ismét közbeszerzést nyert a Gloster

Konzorcium tagjaként nyert a Gloster az állam által kiírt 37 milliárd forintos kerettenderen, amit megjelenítő eszközök beszerzése tárgyában hirdettek meg. Mivel ez egy keretszerződés, az egyes beszerzésekre külön pályázni kell, vagyis nem biztosít automatikus megrendelést. A keretszerződés 24 hónapra, illetve a keret kimerüléséig szól. A Gloster már korábban is részt vett hasonló közbeszerzéseken, s ez – bizonyos értelemben – a normális üzlet részének tekinthető. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezek a tenderek a teljes árbevételen belül kis részt képviselnek, így a modellünkre sincsenek jelentős kihatással, azaz sem az eredménykimutatást, sem a részvényekre vonatkozó értékelésünket nem változtatják meg. Ez esetlegesen egy nagyobb, konkrét tender esetén következhet(ne) be. Ugyanakkor a cég megítélése szempontjából pozitív fejleményként tekintünk az eredményre.

Az USA szigora miatt bezuhant a legnagyobb chipgyártó árfolyama

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) részvényei a hétfői kereskedési szünnap után ma 8,3%-ot estek a taiwani tőzsdén, miután az USA a hétvégén szigorította a chipek kereskedelmének ellenőrzését. Az új amerikai intézkedések közé tartozik a mesterséges intelligenciában és a szuperszámítógépekben használt egyes chipek exportjának korlátozása, valamint a félvezető berendezések bármely kínai vállalatnak történő értékesítésére vonatkozó szigorúbb szabályok. A korlátozás a TSMC értékesítésének 5-8%-át érintheti.

Tovább ütik a forintot

Új nap, új forintmélypont, nagyjából ez az elmúlt hetek képlete. Tegnap már 428 felett is járt a magyar deviza az euró ellenében. A dollár ismét megindult, és félő, hogy a héten megjelenő inflációs és konjunktúra adatok tovább erősíthetik a Fed előtt kirajzolódott képet. Ma reggel itthon is inflációs adatot publikáltak, szeptemberben 20,1%-kal nőttek az árak, enyhén meghaladva a várakozást.

Dollár: hol a rally vége?

A nemzetközi devizapiacon a hétfői hírek újfent a dollár erejéről szóltak. Tegnap mintegy 0,5%-ot erősödött az USA devizája az euróval szemben, és továbbra sem látszik a korrekció. Az EURUSD 0,970 körül jár jelenleg.

A recessziós félelmek miatt tovább esik a nyersolaj ára

A WTI 88,7, a Brent típusú nyersolaj pedig 95 dollárra esett hordónként ma reggel a decemberi lejáratra. Az Ural azonnali leszállítási ára 79,5 dollár volt, kevesebb, mint a tegnapi 80 dollár feletti ár. A piacon ismét a recessziótól való félelem uralkodott és nyomta lejjebb a nyersolaj árát. Ezt az OPEC termeléscsökkentése egyelőre nem tudta ellensúlyozni. Kína jelezte, hogy nem enyhít a zéró Covid stratégián, a kommunista párt szerint az ország nem engedheti meg, hogy emberek ezrei haljanak meg. A közeli lejáratok struktúrája mindenesetre továbbra is szűk azonnali piacot mutat, a 2022 decemberi és 2023 decemberi lejárat közti különbség közel 13 dollár hordónként, vagyis jövőre jelentős enyhülést és árcsökkenést vár a piac a kereslet/kínálati viszonyban.

Az arany tovább gyengül, az ETF-ekből kifelé áramlik a tőke

Az arany 1.665 dollár volt ma reggel, vagyis tovább folytatódott az elmúlt napok gyengesége. Az arany pénzügyi befektetők már a 17. hete nettó eladók, legalábbis az arany ETF-ekből folyamatosan kifelé áramlik a tőke. Tegnap a dollár stagnált, a 10 éves dollár hozam viszont ismét a 4%-os küszöb körül mozog. A befektetők bizalma tehát folyamatosan erodál, az arany helyett inkább a zöldhasú a menedékeszköz a mostani környezetben.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben