Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erős eredmény az OTP-től is!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. augusztus 11.   10:19

Erste kommentár Az OTP ma hajnalban publikálta második negyedéves eredményét, ami messze meghaladta a várakozásokat. A nettó eredmény 76 milliárd, míg a tisztított eredmény 162 milliárd forint volt, ami...

Erste kommentár

Az OTP ma hajnalban publikálta második negyedéves eredményét, ami messze meghaladta a várakozásokat. A nettó eredmény 76 milliárd, míg a tisztított eredmény 162 milliárd forint volt, ami rendre 70 és 19 százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat. Ez annak köszönhető, hogy a második negyedévben is erőteljesen növekedett a hitelállomány, s így csoportszinten 8 százalék volt a növekedés az első félévben, miközben a nettó kamatmarzs is javult (3,16 százalék). A bank különben éves szinten 10 százalékos bővüléssel számol az orosz és az ukrán operáció nélkül, amibe valószínűleg a szlovén Nova KBM bankot is beszámítja, ez az üzlet lezárása után a harmadik negyedévben kerülhet konszolidálásra. A mostani 21,7 százalékos tőkemegtérülés éves szinten 18 százalék lehet a tisztított eredmény tekintetében. Az ukrán operáció esetében nem bocsátkozik jóslatokba a bank. Oroszország esetében viszont a második negyedéves 12 milliárd forintnál kisebb, de pozitív eredményt várnak az elkövetkező negyedévekben. Ukrajnában különben enyhe pluszban zárt a leányvállalat (0,1 milliárd forint). Az extraprofit adó a társasági adó levonása után 68 milliárd forint lett, ami az egész idei évre vonatkozik. Így jelentősebb leírásokra elvileg már nem kell számítanunk az elkövetkező negyedévekben. Az egy részvényre jutó saját tőke 11.315 forint, s mivel a tőkemegtérülés magas, 18 százalék lehet, ezért még a jelenlegi magas tőkeköltség mellett is elvileg ezen érték felett kellen forognia a részvénynek. Viszont azt látjuk, hogy a hasonló jó teljesítményt nyújtó bankok, pl. az Unicredit vagy a Raiffeisen esetében a nagyon erős gyorsjelentést követően lelassult vagy megállt az árfolyamnövekedés a jövőtől való félelem, az abban rejlő kockázatok miatt. Az OTP esetében az árfolyam tegnap egy résbe érkezett, amelynek a teteje 9.726 forintnál van, ami természetes ellenállást képezhet. Éppen ezért egy időre megállhat itt az árfolyam. A kockázatok későbbi, fél-, egyéves remélhető csökkenésével aztán beárazódhatnak a jelen pillanatban várható jó teljesítmények.



A DAX ma reggel enyhén emelkedik, s a BUX is a pozitív tartományban van, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

Kilőtt az amerikai részvénypiac

A vártnál alacsonyabb amerikai inflációs adat mérsékelt pluszba lökte az addig oldalazó európai részvénypiacot. A FTSE100 0,3%-ot, a DAX 1,2%-ot, az EuroStoxx50 0,9%-ot emelkedett. Főleg a hozamérzékeny szektorok, pl. az ingatlan és az IT szerepelt kimondottan jól. A szektorok közel fele egyébként a jó hangulat ellenére csökkent, leginkább az energia és egészségügy.


Az amerikai részvénypiac pedig valósággal kilőtt az inflációs fordulat jelére. A Dow 1,6%-ot, az S&P 2,1%-ot, a Nasdaq 2,9%-ot emelkedett. A tengerentúlon minden szektor emelkedett, de a nyersanyag és alapvető fogyasztási cikkek piaca vezette az emelkedést. A legkisebb emelkedést a közműszektor mutatta, de még ez is közel 0,5% volt.


Ázsiában is jó a hangulat, főleg, hogy véget ért a kínai hadgyakorlat Tajvan szigeténél. A CSI300 1,5%-ot, a Hang Seng 1,8%-ot emelkedett. A japán részvénypiac nemzeti ünnep miatt ma zárva tart.

A MOL fizeti a tranzitdíjat, újra jön az olaj a Barátság kőolajvezetéken

A MOL tegnap megállapodott az orosz Transznyeft és az ukrán UkrTransnafta nevű vállalatokkal és átvállalta az esedékes díj megfizetését az ukrán fél felé. Így elhárult az akadály a kőolaj szállítások elől. Tegnap délután három órától ismét érkezik kőolaj a Barátság vezetéken felénk. A hír kedvező a MOL-ra nézve, ugyanakkor az eset rávilágított a keletről jövő vezetékes kőolajszállítás kockázataira is, ami felgyorsíthatja a MOL erőfeszítéseit a leválásra.

Egyszeri leírások rontják a Siemens eredményét

A Siemens 2,7 milliárd eurós leírást hajtott végre a Siemens Energy leányvállalat átértékelése kapcsán, és további 600 millió eurós leírás kapcsolódott Oroszországhoz. Ezek a leírások negatívba lökték az adózott eredményt, ami így 1,7 milliárd eurós veszteség lett a várt 634 milliós nyereséggel szemben. A leírások hatására az idei éves EPS előrejelzést a korábbi 8,7-9,1 euróról 5,33-5,73 euró közé rontotta a társaság. Az üzemi eredmény egyébként nem lett rossz, a 17,9 milliárd eurós árbevétel még felül is múlta a17,4 milliárd eurós várakozást, a 2,9 milliárd eurós üzemi eredmény pedig megfelelt az elemzői előrejelzéseknek.

Leírás a ThyssenKrupp-nál is

A Thyssenkrupp is jelentős átértékelést hajtott végre az emelkedő kamatok miatt. Ehhez kapcsolódóan 480 millió eurós leírást hajtott végre, és az éves előrejelzését is csökkenteni kényszerült. Míg korábban legalább 1 milliárd eurós adózott eredményt várt, ezt most magas háromszámjegyű millió eurós összegre vágta vissza. A harmadik pénzügyi negyedévben az árbevétel 10,95 milliárd euró volt, felülmúlva a 10,7 milliárd eurós várakozást. A korrigált EBIT 721 millió eurós értéke pedig elmaradt a 760 millió eurós várakozástól.

Nagyot ugrott a Disney piaczárás után

Habár már a normál kereskedésben is közel 4 százalékot emelkedett a Disney, de a piaczárás utáni kereskedésben ralizott egy nagyot, közel 7 százalékot, azt követően, hogy bejelentette, 38 százalékkal emeli a Disney+ előfizetési díjait. Ezt azért teheti meg, mert a várakozásoknál nagyobb mértékben, 14,4 millióval növekedett az előfizetői szám az elmúlt negyedévben. Létrehoznak egy reklámokkal megtűzdelt szolgáltatást is, ami nyilván olcsóbb lesz. A piaczárás után közzétett eredmény is jó lett, hiszen a várt 95 centtel szemben 1,09 dollár volt a tisztított eredmény, ami jelentős emelkedés a tavalyi 80 centes egy részvényre jutó eredményhez képest.

A Softbank csökkenti részesedését az Alibabában

A japán SoftBank csoport közölte, hogy megválik részesedésének egyharmadától a kínai technológiai óriáscégben, az Alibabában. Ez mintegy 242 millió amerikai letéti jegyre vonatkozó előre kifizetett határidős ügylet idő előtti fizikai elszámolásával fog megvalósulni. A SoftBank becslése szerint ebből 4,6 ezer milliárd jen (34,6 milliárd dollár) adózás előtti nyeresége származik.

Lejött a forint a Druzsba újraindításának hírére

Szerdán 397-nél nyitott a forint az euró ellenében, majd a keddihez hasonló, egy százalékos gyengülést láthattunk, feltehetően az olajszállítás akadozása okozta újabb félelmek miatt. Délelőtt jött a hír, hogy a MOL átvállalta az oroszoktól az ukrán tranzitcégnek fizetendő díj teljesítését, így jelen állás szerint hamarosan újraindulhat az import. Ezt követően 394-ig jöttünk vissza, melyben hathatós segítséget nyújtott a dollár délutáni gyengülése. Ma délelőtt minimális erősödést tapasztalunk.

Mérséklődött az infláció a tengerentúlon, gyengült a dollár

Az EURUSD 1,021 környékén kezdte meg tegnap a kereskedést. Napközben az elmúlt napokban megfigyelhető gyengülést folytatta az amerikai deviza, az inflációs adatot már 1,025-ön várta. A vártnál is alacsonyabb júliusi adat után aztán további egy százalékot ugrott a jegyzés, végül 1,029 körül zárt az EURUSD kurzusa.

Stabil maradt a nyersolaj ára, az USA kőolaj tartaléka nőtt a múlt héten

A WTI 91,2, a Brent 97,4 dolláron forgott ma reggel az októberi határidőre, míg az Ural típusú kőolaj azonnali leszállítású árfolyama 74,3 dollár volt hordónként. A nyersolaj árak tehát stabilak maradtak a tegnapi emelkedés után, annak ellenére, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ágán a fizetési viták elrendezésével újraindult a szállítás, illetve az amerikai nyersolaj tartalékok is nőttek. Az utóbbi az API adata szerint 2,2 millió hordó volt. A tegnapi kedvezőbb USA inflációs jelentés is a benzinárak csökkenésének tudható be. A piac a globális kőolaj kereslet alakulására figyel leginkább, főleg az amerikai és ázsiai adatok lesznek meghatározók. A recesszió veszélye továbbra is magas, ami visszavetné az igényt és az árak esését okozná.

Az arany visszaesett 1.800 dollár alá

Az arany 1.787 dollár volt ma reggel, vagyis a jegyzés ismét 1.800 dollár alá esett. A tegnapi, vártnál kedvezőbb USA inflációs jelentés meglendítette az aranykeresletet. Viszont több Fed jegybankár is hűtötte a kedélyeket: a minneapolisi Fed elnök, Neel Kashkari szerint az amerikai jegybank idén 3,9%-ra, jövőre 4,4%-ra emeli az irányadó kamatot és szó sincs arról, hogy jövőre már kamatcsökkentés legyen. Charles Evans chicagói Fed vezető szerint az infláció továbbra is elfogadhatatlanul magas, és a jegybanknak addig agresszívan kell fellépnie, amig 2%-ra nem csökken ennek a mértéke. Alapvetően ezen hírek miatt gyengült a nemesfém jegyzése.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben