Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Súlyosbodó gondok az Intelnél

SZTORI
SZTORI2022. június 9.   16:27

Négy éves mélypontjára esett az Intel árfolyama. A chipgyártót nem csak a szállítási gondok és a keresleti problémák sújtják, de az új generációs modell sem érkezik meg időben. A cég folyamatosan veszít piaci részedéséből és hitelét az sem erősíti, hogy korábban túlzottan optimista volt a várható növekedéssel kapcsolatban.

Sokkal rosszabb a helyzet, mint amire számítottunk – mondta David Zinsner az Intel pénzügyi igazgatója a Bank of America technológiai konferenciáján kedden, ezzel újabb mélyrepülésbe küldve a cég árfolyamát. Az Intel kedden 41.23 dollárig zuhant, egy nap alatt több mint 5 százalékot veszítve értékéből – bár a befektetők már hozzászoktak a csökkenő árfolyamokhoz. A chipgyártó részvényeinek ára tavaly áprilisban még 68 dollár felett járt – köszönhetően a visszatérő vezérigazgató Pat Gelsinger új stratégiájába vetetett bizalomnak –, ám azóta kisebb emelkedő időszakoktól eltekintve szinte folyamatosan zuhan, az elmúlt egy évben több mint 27 százalékot veszített értékéből.

Az Intel gondjai sokrétűek, a céget egyszerre sújtják a szállítási láncok szakadásából adódó problémák, az alkatrészellátási gondok, és a kereslet csökkenése, amivel kapcsolatban a cég korábbi előrejelzései korábban is optimistának tűntek. A társaság áprilisban kiadott éves előrejelzésében a PC-piaci kereslet fellendülését jósolta 2022 második felére az elmúlt évek szezonalitására hivatkozva – ám az elemzők (és a versenytársak) már akkor sem voltak túl bizakodóak. Az iparág kutatócége, az IDC jelentése szerint az első negyedévben 5 százalékkal csökkent a személyi számítógépek értékesítése az előző év hasonló időszakához viszonyítva, és azóta még rosszabb hírek érkeztek. A PC-gyártásban és alkatrész-ellátásban számottevő Asustek májusban azt közölte, hogy a növekvő energiaárak nyomán csökken a vásárlóerő Európában és ezért eladásai mérséklődnek és készletei növekednek, így a cég arra kérte a chipgyártókat, hogy a kereslet élénkítése érdekében adjanak kedvezményeket.

David Zinsner keddi szavai így beismerésnek voltak tekinthetők: a pénzügyi igazgató szerint mindezt a gyorsan változó pénzügyi környezet magyarázza, a makrogazdasági helyzet ugyanis „egyértelműen gyengébb” az áprilisban vártnál, miközben az alkatrészellátási gondok és a vevői készletek is rosszabban alakultak, mint gondolták.

Mindeközben a konferencián Sandra Rivera, az Intel adatközpontokért felelős igazgatója arról beszélt, hogy a cégnek több időre van szüksége az új, következő generációs processzorának bevezetésére is. Ez azért kínos, mert a cég nem először késik az új technológia megjelentetésével teret adva a versenytársaknak, leginkább az Advanced Micro Devices (AMD) és Apple számára a nagyobb teljesítményű, energiatakarékosabb chipek bevezetésére. Az AMD következő generációs chipje a, "Zen 4" még idén megjelenik, az Apple pedig az új M2 processzort szereli a legújabb MacBookokba. Az Intel így piacot is veszít: a Mercury Research szerint az AMD az első negyedévben mintegy hét százalékpontnyi részesedést szerzett az Inteltől az X86-os processzorok piacán az egy évvel korábbihoz képest.

A bejelentések után zuhanó részvényárak nyomán viszont az Intel ma nem tűnik drágának. A Wall Street konszenzus idén 3,49 dolláros nyereséget vár a cégtől (amely önmaga még 3,60-at prognosztizált), aminek a jelenlegi ár alig a tizenkétszerese. Igaz, ehhez tartani kellene a terveket, amelyeket a mostani bejelentések alaposan felülírhatnak.

Forrás: Intel Stock Faces More Trouble Ahead - MarketWatch

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

ímlapkép: Getty Images

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben